Data: 2004-01-01 18:37:20
Temat: Re: wódka...?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <bt1nhb$gfm$1@inews.gazeta.pl>, BasiaBjk
<b...@q...pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
> > Możesz podać według jakiego przepisu go robisz? Jakiego miodu używasz?
>
> Ok, zdradzę tę mroczną tajemnicę ;)
> Przepis jest rodzinny, a krupnik żmudzki podobno, a bardzo smakowity na
> pewno.
Dziękuję Ci bardzo. Szukam mianowicie możliwie "oryginalnego",
"pierwotnego" przepisu do planowanej książki o kuchni polskiej.
Wprawdzie znam takie stare przepisy, ale boję się, że są one raczej nie
do polecenia w dzisiejszych czasach.
>
> Bierzemy:
> O,5 kg miodu lipowego (ale mam i inne, czy lipowy nie będzie za mdły -
> zastanawiam się),
A czy z lipowego miodu krupnik nie będzie zbyt jasny? Czy też
przyprawy nadają kolor? Pewien mój przyjaciel (pochodzący z litewskiej
rodziny szlacheckiej wzmiankowanej w "Panu Tadeuszu"), mówi, że jego
babka karmelizowała nieco miód.
> Nie wiem, jakby spisywał się spirytus (mam w domu) rozcieńczony do mocy
> pożądanej.
Myślę, że dobrze, ale sprawdź najpierw reguły rozcieńczania spirytusu.
Władysław
|