Data: 2002-03-26 13:42:02
Temat: Re: wolowina- Panie Władysławie prosimy o głos!
Od: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara Czaplicka wrote:
> Najprostszy sposob rozpoznawania wolowiny, to umiejetnosc rozrozniania
> kolorow :-)
> wolowina, ktora ma ciemny kolor, to mieso stare
> natomiast rozowiutka wolowina - to miesko super mlode i bardzo szybkie w
> przyrzadzaniu.
rzecz w tym, że wołowina podlega tzw. utlenianiu - im dłużej leży tym
bardziej jasna się staje i wtedy chyba nie ma mocnych...
Pan Władysław Los, który coraz rzadziej się wypowiada, myślę, że dałby
nam jakiś bardzo miarodajny wykład, który pozwoliłby nam uwierzyć
zarówno swoim talentom jak i wiedzy i wrażeniom czysto wzrokowym.
> Totez radze kupowac mieso wtedy, kiedy widzimy, ze akurat trafila nam sie
> gratka i lezy naprawde mloda wolowinka, a nie wowczas, kiedy sobie
> zaplanujemy obiad.
> Kazde mieso moze polezec minimum 2 dni w lodowce, a przyprawione [bez soli]
> o 1 dzien dluzej.
> Mieso w marynacie o wiele dluzej.
> barbara
>
>
>
>
>
|