Data: 2006-04-11 21:14:45
Temat: Re: zakwas
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Trzeba go rozcieńczyć wodą i dodać część mąki na chleb, gdy zacznie rosnąć
> trzeba dodać resztę mąki, i bardzo dokładnie wyrobić, tak, aby ciasto
> odchodziło od ręki.
Nieprawda, żytniego się nie wyrabia, mieszasz tylko do połączenia składników i
nie ma odchodzić od ręki bo jeśli dodasz tyle mąki żeby odchodziło to wyjdzie z
tego gniot, musi mieć luźniejszą konsystencję niż ten z mąki pszennej.
> piekarnik nie może być zbyt gorący, gdyż chleb się opiecze po wierzchu i
> będzie pękał, głównie po bokach...
Ma być gorący, zaczynasz pieczenie od 250 stopni i co 10-15 minut obniżasz
temperaturę, ma to imitować warunki panujące w piecu chlebowym, gdzie po
wstawieniu chleba temperatura w miarę pieczenia jest coraz niższa.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|