Data: 2006-04-11 21:04:46
Temat: Re: zakwas
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> nastawilem make zytnia na zakwas,
> trzymam to juz prawie dwa tygodnie.
>
> najpierw trrzymalem w kuchni, ale u mnie jest ok 19 st. C,
> wiec po tygodniu za rada grupowiczow wstawilem do piekarnika
> z zapalonym swiatlem.
>
> zapach ma przyjemny, ale malo intensywny
> troche bombelkuje, czasami warstwa wiezchnia jest
> w wklesniecia o ksztalcie zieren ryzu, ale
> nic poza tym
>
> codziennei dosypuje troche maki i dolewam wody,
> aby mialo konsystencje ciasta nalesnikowego
>
> czy to OK??
>
Jest OK, mój też nie bąbelkował intensywnie, po dosypaniu mąki i wymieszaniu
pojawiały się na nim pęcherzyki ale po 2-3 godzinach już się uspokajał, jeśli
pachnie kwaśno, trochę jabłkowo to jest gotowy, możesz już z niego piec, wcale
nie musi rosnąć jak szalony, mój zakwas ma już jakieś 1.5-2 miesiące i właśnie
zachowuje się tak jak napisałam, także myślę że Twój też jest już gotowy do
użycia.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|