Data: 2004-03-03 17:18:30
Temat: Re: zupa pieczarkowa - jak zrobic, by była gesta?
Od: Nessie <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
meg wrote:
> Moje zapytanie brzmi: co zrobić z zupš pieczarkowš, by miała konsystencję
> gęstej ?mietany?
Można 'oszukać' i przed wlaniem do zupy śmietanę rozmieszać z mąką, po
czym po wlaniu do zupy jeszcze przez chwilkę pogotować (tak żeby
zabulgotało). Tak robię, gdy nie chce mi się obierać ziemniaków i robię
pieczarkową z makaronem.
Natomiast jeżeli robię z ziemniakami, to gęstość pochodzi właśnie z
rozgotowanych ziemniaków. MNIAM. ;)
Robiąc zupę-krem trzeba chyba część warzyw wyjąć z zupy i zmiksować na
masę w malakserze czy innym blenderze. Ja tego sposobu nie stosuję, bo
lubię pieczarki w kawałkach.
No i oczywiście w zupie musi być zdecydowana przewaga pieczarek nad
płynem :)
Nessie
|