Data: 2004-06-17 18:27:27
Temat: Re: zupa pomidorowa
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Akasamitna pomidorowa
1/2 kg dojrzałych pomidorów
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
sól, pieprz
pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, cebule oraz czosnek obrać i posiekać,
stopić masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz pomidory.
Dusić na małym ogniu ok. 15. min
Dodać 3 szkl. wody. gotować 20 min.
następnie zupę przetrzeć przez sitko, dodać rozpuszczoną w niewielkiej
ilości wody mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru pudru, sól i pieprz.
Dodać śmietanę i przez chwilę ubijać zupę trzepaczką na małym ogniu. podawać
z zieloną pietruszką.
smacznego
Gocha
|