Data: 2004-01-21 21:14:09
Temat: Re: żurek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <bumfpd$ika$2@SunSITE.icm.edu.pl>,
"walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
> > Jedyny chyba sensowny sposób na dokwaszenie żurku, czym innym niż
> > zakwasem, to użyć spożywczego kwasu mlekowego. Kiedyś bywał do
> > dostania, jak jest teraz nie wiem.
> >
> Dokwasilam zakwasem :)
> A co do kwasu mlekowego - jak zyje (a zyje w sumie krotko ;) nieco ponad
> 20 lat ;) ) to nigdy nie widzialam kwasu mlekowego, i w kuchni zeby ktos
> tego uzywal ani w sklepie wiec nawet nie wiem w jakiej formie to
> wystepuje choc przypuszczam ze pewnie w plynnej ;)
W płynnej. Małe butelki. Jest bardzo kwaśny, ale to ten sam kwas, co
jest w kwaśnym mleku, ogórkach, kapuście, burakach i żurku. Warto ieć
więc go na podorędziu.
Władysław
|