Data: 2008-09-30 18:01:38
Temat: Tort Sachera [co nie tak?]
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Upiekłam ciasto według tego (niesprawdzonego wcześniej) przepisu (podaję
tylko składniki):
150 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
6 żółtek
6 białek
50 g cukru
150 g mąki
szczypta soli
Już dawno nie udało mi się zrobić takiego gniota, jak tym razem. Zakalec
straszny! Według mnie brakuje w składnikach jakiegoś spulchniacza (np.
proszku do pieczenia). Zauważyłam to przed robieniem ciasta, ale jednak
postanowiłam zaufać bardziej przepisowi niż sobie.
Jak myślicie - czy brak proszku był powodem zakalca, czy coś innego?
Piekarnik mam dobry i jeszcze ani razu w nim zakalca mi się nie udało
wyprodukować.
Ewa
|