Data: 2000-03-01 21:23:23
Temat: Zrazy zawijane
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobilam zrazy zawijane dla znajomego Amerykanina, ktory ma w sobie 1/8
polskiej krwi (bardzo go to zachwyca), i bardzo mu smakowaly. Robiac te
zrazy, zastanawialam sie, czy sa regionalizmy tej potrawy w Polsce, czy
wszyscy robia tak samo.
Ja robie tak:
Dobry kawalek wolowiny, najlepiej poledwice, pokroic w cienkie plastry i
rozbic. Obficie posypac majerankiem, pieprzem i sola po obu stronach,
ulozyc na srodku pasek boczku, ogorka kiszonego ( ja dalam korniszony) i
pasek czerstwego chleba. Zawinac, zabezpieczyc nitka, czy wykalaczka,
oproszyc maka, obsmazyc naokolo, przelozyc do brytfanki, zalac woda,
dodac grzyby, dusic az miekkie, podlewac jak wyparuje, zrobic sos.
A u was jak sie je robi?
Magdalena
|