Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Dorota***" <d...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Zwariowane sałatki
Date: Mon, 7 Jul 2003 20:08:01 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: d...@o...pl@seth.mtnet.com.pl
Message-ID: <beccu2$h2l$1@news.onet.pl>
References: <bec6eq$2tn$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: seth.mtnet.com.pl
X-Trace: news.onet.pl 1057601282 17493 217.97.204.252 (7 Jul 2003 18:08:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jul 2003 18:08:02 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163391
Ukryj nagłówki
Witajcie.
Mam taki pomysł: zbierzmy wszystkie sałatki, które mają w swoim składzie
dziwaczne połączenia składników. Ja znalazłam takie:
SAŁATKA ORIENTALNA (autor:Tommy)
a.. 2 łagodne zupki chińskie
b.. 2 pikantne zupki też chińskie
c.. średniej wielkości żółta, czerwona i zielona papryka
d.. puszka kukurydzy
e.. 3 ogóRki konserwowe
f.. duuużo majonezu
1. W misce dobrze pokruszyć makaron, dodać przyprawy, ale nie dawać
tłuszczu. Nie zalewać wrzątkiem, tylko odstawić.
2. Papryki umyć, pokroić w drobną kostkę,wsypać do makaronu, kukurydzę
otworzyć, odsączyć wsypać do całości.
3. Odstawić do lodówki na 1/2 h. Potem jeszcze raz przemieszać.
4. Dodać mnóstwo majonezu, ile kto chce. Odstawić jeszcze do lodówki,
zajadać.
Można też zalać makaron wrzątkiem - reszta j.w.
Tej nie robiłam, ale ponoć całkiem dobra.
Autor: Kudlata - Biała sałatka
Cebule, powiedzmy dwie średnie, należy obrać, pokroić w grubą kostkę.
Wymieszać ze sporą ilością wiórków kokosowych , jakieś 5 deko. Dodać soku
cytrynowego - świeżo wyciśniętego z 1 cytryny, żadnych gotowych z butelki
czy kartonu! I lekko posolić. Wymieszać, odstawić na 2 godziny do lodówki.
Cebula puści sok, sok wsiąknie w wiórki kokosowe, całość stanie się łagodna
i aromatyczna. Można podać tak jak jest zrobiona, można złagodzić jeszcze
nieco jej smak i dodać jogurtu naturalnego , niesłodzonego. Ozdobić
kawałeczkami surowej wielokolorowej papryki.
Ta była tak ciekawa , że zrobiłam - calkiem niezła, jako np. dodatek do
wędlin.
Znacie jeszcze jakieś?
Dorota
|