Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: gotowanie - terminologia polska
Date: Thu, 26 Apr 2007 14:51:31 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 38
Message-ID: <f0q78b$ffi$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: tz226.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1177591884 15858 80.55.129.226 (26 Apr 2007 12:51:24 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 26 Apr 2007 12:51:24 +0000 (UTC)
X-Sender: /C4mK37vNStkpLame3+sDNtMkppVqOkQ
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs-CZ; rv:1.8.1.2)
Gecko/20070222 SeaMonkey/1.1.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:295629
Ukryj nagłówki
Witam,
tlumacze wlasnie z polskiego jakies instrukcje obslugi kuchenek.
Zaciekawila mnie tam pewna rzecz w terminologii i chcialbym wiec
zapytac, jak to jest poprawnie w polskim.
Co konkretnie oznaczaja slowa "smażenie" i "pieczenie"? Bo natrafilem na
taki fragment: "Pieczenie: Pokrętło ustawić na pozycji 6 i rozgrzać
tłuszcz. Następnie potrawę umieścić w naczyniu a pokrętło obrócić do
pozycji 4." Szczerze mowiac, pod wplywem czeskiego mialem inne
wyobrazenie, co to oznacza "pieczenie".
Podam, jak jest w czeskim:
* smažit, smažení - na rozgrzanym oleju, smalcu (po prostu tluszczu),
np. ser smazony, schabowy, frytki. Przytoczony fragment z instrukcji
obslugi najwyrazniej mowi o tym sposobie przyrzadzania potrawy - na
rozgrzanym tluszczu.
* péct, pečení - w piekarniku, w brytfannie, na blasze, kiedy jest na
okolo gorace powietrze - pieczona kaczka, wieprzowina, chleb, babka i
inne ciasta.
* vařit, vaření (gotowac, gotowanie) - w wodzie, np. ziemniaki, mieso,
zupe. Potrawa jest cala w wodzie. Ale tez to oznacza w ogole
przygotowywanie potraw, np. kompletny obiad.
* dusit, dušení (dusic, duszenie) - w garnku z przykrywka i mala iloscia
wody.
* opékat, opékání (pl: ??) - kielbaski nad ogniskiem.
* grilovat, grilování - w grillu, gorace grzalki lub wiegiel blisko
potrawy - kurczak, kielbasy.
Jak te poszczegolne czynnosci nazywaja sie po polsku?
Ludek
|