Data: 2007-04-26 18:20:12
Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
czeremcha4 napsal(a):
> Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> napisał(a):
>
>> Co konkretnie oznaczaja slowa "smażenie" i "pieczenie"? Bo natrafilem na
>> taki fragment: "Pieczenie: Pokrętło ustawić na pozycji 6 i rozgrzać
>> tłuszcz. Następnie potrawę umieścić w naczyniu a pokrętło obrócić do
>> pozycji 4." Szczerze mowiac, pod wplywem czeskiego mialem inne
>> wyobrazenie, co to oznacza "pieczenie".
> A gdzie odbywają się czynności opisane w instrukcji? Bo jeśli w piekarniku -
> to jest to pieczenie.
Na palnikach gornych, to znaczy plytkach grzejnych, bo to kuchenka
elektryczna.
> Zamiast rozgrzewać tłuszcz nad palnikiem gazowym - proponują zrobić to w
> piekarniku, przy okazji nagrzewając go przed pieczeniem.
Nie, po prostu radza, na jakich nastawach gotuje dusi sie warzywa,
gotuje zupa itp. Ale mowa o plycie gornej.
Ludek
|