Data: 2007-04-26 17:17:44
Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: "czeremcha4" <c...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> napisał(a):
> tlumacze wlasnie z polskiego jakies instrukcje obslugi kuchenek.
> Zaciekawila mnie tam pewna rzecz w terminologii i chcialbym wiec
> zapytac, jak to jest poprawnie w polskim.
>
> Co konkretnie oznaczaja slowa "smażenie" i "pieczenie"? Bo natrafilem na
> taki fragment: "Pieczenie: Pokrętło ustawić na pozycji 6 i rozgrzać
> tłuszcz. Następnie potrawę umieścić w naczyniu a pokrętło obrócić do
> pozycji 4." Szczerze mowiac, pod wplywem czeskiego mialem inne
> wyobrazenie, co to oznacza "pieczenie".
>
> Podam, jak jest w czeskim:
>
> * smažit, smažení - na rozgrzanym oleju, smalcu (po prostu tluszczu),
> np. ser smazony, schabowy, frytki. Przytoczony fragment z instrukcji
> obslugi najwyrazniej mowi o tym sposobie przyrzadzania potrawy - na
> rozgrzanym tluszczu.
>
> * péct, pečení - w piekarniku, w brytfannie, na blasze, kiedy jest na
> okolo gorace powietrze - pieczona kaczka, wieprzowina, chleb, babka i
> inne ciasta.
A gdzie odbywają się czynności opisane w instrukcji? Bo jeśli w piekarniku -
to jest to pieczenie.
Zamiast rozgrzewać tłuszcz nad palnikiem gazowym - proponują zrobić to w
piekarniku, przy okazji nagrzewając go przed pieczeniem.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|