Data: 2007-04-26 13:44:15
Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: "Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:f0q78b$ffi$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> tlumacze wlasnie z polskiego jakies instrukcje obslugi kuchenek.
> Zaciekawila mnie tam pewna rzecz w terminologii i chcialbym wiec zapytac,
> jak to jest poprawnie w polskim.
>
> Co konkretnie oznaczaja slowa "smażenie" i "pieczenie"? Bo natrafilem na
> taki fragment: "Pieczenie: Pokrętło ustawić na pozycji 6 i rozgrzać
> tłuszcz. Następnie potrawę umieścić w naczyniu a pokrętło obrócić do
> pozycji 4." Szczerze mowiac, pod wplywem czeskiego mialem inne
> wyobrazenie, co to oznacza "pieczenie".
Moim zdaniem jest to błąd w instrukcji obsługi, a znaczenia podane przez
Ciebie są poprawne.
T. D.
|