Data: 2007-04-26 21:35:43
Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <f0q78b$ffi$1@news.onet.pl>,
Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> wrote:
> Witam,
>
> tlumacze wlasnie z polskiego jakies instrukcje obslugi kuchenek.
> Zaciekawila mnie tam pewna rzecz w terminologii i chcialbym wiec
> zapytac, jak to jest poprawnie w polskim.
>
> Co konkretnie oznaczaja slowa "smażenie" i "pieczenie"? Bo natrafilem na
> taki fragment: "Pieczenie: Pokrętło ustawić na pozycji 6 i rozgrzać
> tłuszcz. Następnie potrawę umieścić w naczyniu a pokrętło obrócić do
> pozycji 4." Szczerze mowiac, pod wplywem czeskiego mialem inne
> wyobrazenie, co to oznacza "pieczenie".
A czy to co tłumaczysz nie jest przypadkiem tłumaczeniem z niemieckiego?
Władysław
|