Data: 2007-04-26 18:33:10
Temat: Re: gotowanie - terminologia polska
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> wrote in message
news:f0qqgj$8t9$1@news.onet.pl...
> czeremcha4 napsal(a):
> > Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> napisał(a):
> >
> >> Co konkretnie oznaczaja slowa "smażenie" i "pieczenie"? Bo natrafilem
na
> >> taki fragment: "Pieczenie: Pokrętło ustawić na pozycji 6 i rozgrzać
> >> tłuszcz. Następnie potrawę umieścić w naczyniu a pokrętło obrócić do
> >> pozycji 4." Szczerze mowiac, pod wplywem czeskiego mialem inne
> >> wyobrazenie, co to oznacza "pieczenie".
>
> > A gdzie odbywają się czynności opisane w instrukcji? Bo jeśli w
piekarniku -
> > to jest to pieczenie.
>
> Na palnikach gornych, to znaczy plytkach grzejnych, bo to kuchenka
> elektryczna.
>
> > Zamiast rozgrzewać tłuszcz nad palnikiem gazowym - proponują zrobić to w
> > piekarniku, przy okazji nagrzewając go przed pieczeniem.
>
> Nie, po prostu radza, na jakich nastawach gotuje dusi sie warzywa,
> gotuje zupa itp. Ale mowa o plycie gornej.
>
> Ludek
W oleju - zwłaszcza głębokim smażymy - piec można na małej ilości oleju lub
nawet bez niego np na patelni grilowej, grilu lub w piekarniku, albo na
rożnie, l;ub pod opiekaczem.
|