Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "sassanach" <s...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: gulasz zuryski na kolacje
Date: Tue, 11 Dec 2001 23:07:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <9v6198$jqm$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm48.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1008109672 20310 213.76.108.48 (11 Dec 2001 22:27:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 11 Dec 2001 22:27:52 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:87018
Ukryj nagłówki
Cześc,
zrobiłam dzisiaj na kolacje wyzej wymieniony. Wyszedl bardzo dobrze, a co
najwazniejsze zrobil sie szybko. Maz zadowolony, synek nie jadl bo za maly.
Polecam i zeby nie bylo goloslowia oto przepis:
Zuryski gulasz
( nie wiem co w nim takiego szwajcarskiego, ale tak zapamiętalam jakw
jakiejs gazecie czytalam przepis)
cielecinka (gorka, udziec etc) np 400 g
sol, pieprz, maka
cebula 2 szt
grzybki ( co tam macie, ja dalam pieczarki i boczniaki pol napol) ze 200 g
tluszcz do smazenia, (oryginalnie daja maslo ale ja wole olej)
szklanka bialego wytrawnego wina jesli ma byc elegancko, lub
szklanka bulionu knorki-winiarki jesli wersja zwyczajna
śmietana kwasna
tymianek (duzo!)
Miesko kroje w paseczki, przyprawiam oprószam maka i smaze.Cebule siekama
grzyby kroje w paseczki. Dodaje do mieska. Podduszam podlewajac winem czy
bulionem. Potem podprawiam smietana z odrobina maki i obficie posypuje
tymankiem. Jeszcze chwile dusze.
(powinno byc gotowe w 1 h)
Do tego podaje ziemniaki zasmazane:
Gotuje kartofelki w mundurkach, potem scieram na tarce na plasterki , sole i
podsmazam na masle.
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
|