Data: 2001-12-11 22:07:11
Temat: gulasz zuryski na kolacje
Od: "sassanach" <s...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześc,
zrobiłam dzisiaj na kolacje wyzej wymieniony. Wyszedl bardzo dobrze, a co
najwazniejsze zrobil sie szybko. Maz zadowolony, synek nie jadl bo za maly.
Polecam i zeby nie bylo goloslowia oto przepis:
Zuryski gulasz
( nie wiem co w nim takiego szwajcarskiego, ale tak zapamiętalam jakw
jakiejs gazecie czytalam przepis)
cielecinka (gorka, udziec etc) np 400 g
sol, pieprz, maka
cebula 2 szt
grzybki ( co tam macie, ja dalam pieczarki i boczniaki pol napol) ze 200 g
tluszcz do smazenia, (oryginalnie daja maslo ale ja wole olej)
szklanka bialego wytrawnego wina jesli ma byc elegancko, lub
szklanka bulionu knorki-winiarki jesli wersja zwyczajna
śmietana kwasna
tymianek (duzo!)
Miesko kroje w paseczki, przyprawiam oprószam maka i smaze.Cebule siekama
grzyby kroje w paseczki. Dodaje do mieska. Podduszam podlewajac winem czy
bulionem. Potem podprawiam smietana z odrobina maki i obficie posypuje
tymankiem. Jeszcze chwile dusze.
(powinno byc gotowe w 1 h)
Do tego podaje ziemniaki zasmazane:
Gotuje kartofelki w mundurkach, potem scieram na tarce na plasterki , sole i
podsmazam na masle.
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
|