Data: 2006-04-21 11:43:07
Temat: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "1.org.pl Member" <3...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
"kuchnia kryszny"
+ dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
+ wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
+ nakładamy pokrywkę (szczelną)
+ zmniejszamy ogień do minimum
+ 15 - 20 minut
cała woda odparowywuje, a ryżyk
nadaje się od razu do wysypania z garneczka
na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)
uwaga!: nie mieszamy ryżu, żeby nie zepsuć mikrokanalików jakie
tworzy para w nim - jeżeli zniszczymy te mikrokanaliki, ryż nie
równo się ugotuje - będzie surowy z wierzchu i rozpaćkany przy
denku.
serdecznie pozdrawiam i życzę smacznej konsumpcji w domowym zaciszu,
aha moje ulubione ryże to oczywiście brązowy, który lepiej działa
(ale dłużej się gotuje) = uwaga przy takiej samej proporcji wody, no
i basami (drobne smaczne ziarenka) - a dziki ryż... jest dla dzikusów
hehe ;-)
|