Data: 2004-01-19 09:25:18
Temat: Aromat do ciast - wlasna produkcja
Od: mskowronski <"Mskowronski"@(skasuj-to)gazeta.wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Rok temu zainspirowany nalewkami alkoholowymi
sprobowalem i niedawno zrobilem powtorke.
Dziele sie wiec sprawdzonym przepisem.
Kokosowe kuleczki ktore zrobilem wczoraj, mialy dzieki temu
niezapomniany smak.
Klacze imbiru posiekac na plastry,
dodac 1-2 laski cynamonu, 7-10 gozdzikow
2-3 ziarna czarnego pieprzu,
10 rodzynek, ziele angielskie.
Zalac spirytusem w malym sloiku.
Trzymac miesiac mieszajac co jakis czas.
Zlac znad osadu, przelac do malej buteleczki.
Na rok starczy
Mozna dodawac ciast i deserow od paru kropli do lyzki.
Do ponczu, slodkich win i nalewek wiecej.
Nadaje korzenny smak i zapach,
na poczatku bardzo imbirowy i palacy,
z czasem zharmonizowany i delikatniejszy.
Pozdrawiam
Lunac
p.s.
Gdyby ktos mial jakis podobny przepis, bylbym wdzieczny.
|