Data: 2015-01-30 11:48:26
Temat: Cydr wlasnej roboty
Od: "Tomasz" <t...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Powiedzcie mi skąd wziąć drożdże do fermentacji soku jabłkowego, teraz czyli
zima.
Od ponad miesiąca kupuję w rożnych sklepach drożdże winne (Tokay, Burgund) i
żadne nie zaczęły fermentować. Sklepy te są w Gdyni i jeden to Drogeria a
drugi sklep ze zdrową żywnością. Nastawiałem matkę drożdżowa, wielokrotnie z
rożnych torebek, dokładnie według instrukcji i nigdy nie pojawił się żaden
pęcherzyk, natomiast po kilku dniach pojawiał się zawsze kożuch z szara lub
zielona pleśnią. W tym samym sklepie kupiłem wiec inne drożdże, gorzelnicze
i niestety one tez nie zafermentowały tylko zapleśniały. Kiedy pytałem w
tych sklepach co za drożdże oni sprzedają to pani jedna czy druga zawsze
mówiły ze one się na drożdżach nie znają i albo kupuje albo nie. W
internecie boje się zamówić bo mogę dostać tez coś nie działającego. W końcu
do 3 litrów soku jabłkowego dodałem odrobinę drożdży piekarskich. Te
zadziałały błyskawicznie i już po 2 dniach Cydr był całkowicie wytrawny.
Pić się dało ale być może podświadomie czułem zapach drożdży piekarniczych.
Czy możne mi ktoś podać pewne źródło drożdży nadających się do fermentacji
soku jabłkowego.
--
Tomasz
|