Data: 2015-01-30 15:34:55
Temat: Re: Cydr wlasnej roboty
Od: wolim <n...@p...tu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-01-30 o 11:48, Tomasz pisze:
> Powiedzcie mi skąd wziąć drożdże do fermentacji soku jabłkowego, teraz
> czyli zima.
> Od ponad miesiąca kupuję w rożnych sklepach drożdże winne (Tokay,
> Burgund) i żadne nie zaczęły fermentować. Sklepy te są w Gdyni i jeden
> to Drogeria a drugi sklep ze zdrową żywnością. Nastawiałem matkę
> drożdżowa, wielokrotnie z rożnych torebek, dokładnie według instrukcji i
> nigdy nie pojawił się żaden pęcherzyk, natomiast po kilku dniach
> pojawiał się zawsze kożuch z szara lub zielona pleśnią. W tym samym
> sklepie kupiłem wiec inne drożdże, gorzelnicze i niestety one tez nie
> zafermentowały tylko zapleśniały. Kiedy pytałem w tych sklepach co za
> drożdże oni sprzedają to pani jedna czy druga zawsze mówiły ze one się
> na drożdżach nie znają i albo kupuje albo nie. W internecie boje się
> zamówić bo mogę dostać tez coś nie działającego. W końcu do 3 litrów
> soku jabłkowego dodałem odrobinę drożdży piekarskich. Te zadziałały
> błyskawicznie i już po 2 dniach Cydr był całkowicie wytrawny.
> Pić się dało ale być może podświadomie czułem zapach drożdży piekarniczych.
> Czy możne mi ktoś podać pewne źródło drożdży nadających się do
> fermentacji soku jabłkowego.
Zamiast drożdży wrzuć kilka rodzynek, to samo ruszy.
Cydr jest trunkiem niskoprocentowym, więc nie potrzebujesz specjalnych
drożdży, które pozwalają osiągnąć 14-15, czy nawet 17 procent.
Pozdrawiam,
MW
|