Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 30 Jan 2015 15:34:55 +0100
From: wolim <n...@p...tu>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.4.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cydr wlasnej roboty
References: <54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 27
Message-ID: <54cb9690$0$2208$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 176.120.122.22.telemedia.pl
X-Trace: 1422628497 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2208 176.120.122.22:56200
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360472
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-01-30 o 11:48, Tomasz pisze:
> Powiedzcie mi skąd wziąć drożdże do fermentacji soku jabłkowego, teraz
> czyli zima.
> Od ponad miesiąca kupuję w rożnych sklepach drożdże winne (Tokay,
> Burgund) i żadne nie zaczęły fermentować. Sklepy te są w Gdyni i jeden
> to Drogeria a drugi sklep ze zdrową żywnością. Nastawiałem matkę
> drożdżowa, wielokrotnie z rożnych torebek, dokładnie według instrukcji i
> nigdy nie pojawił się żaden pęcherzyk, natomiast po kilku dniach
> pojawiał się zawsze kożuch z szara lub zielona pleśnią. W tym samym
> sklepie kupiłem wiec inne drożdże, gorzelnicze i niestety one tez nie
> zafermentowały tylko zapleśniały. Kiedy pytałem w tych sklepach co za
> drożdże oni sprzedają to pani jedna czy druga zawsze mówiły ze one się
> na drożdżach nie znają i albo kupuje albo nie. W internecie boje się
> zamówić bo mogę dostać tez coś nie działającego. W końcu do 3 litrów
> soku jabłkowego dodałem odrobinę drożdży piekarskich. Te zadziałały
> błyskawicznie i już po 2 dniach Cydr był całkowicie wytrawny.
> Pić się dało ale być może podświadomie czułem zapach drożdży piekarniczych.
> Czy możne mi ktoś podać pewne źródło drożdży nadających się do
> fermentacji soku jabłkowego.
Zamiast drożdży wrzuć kilka rodzynek, to samo ruszy.
Cydr jest trunkiem niskoprocentowym, więc nie potrzebujesz specjalnych
drożdży, które pozwalają osiągnąć 14-15, czy nawet 17 procent.
Pozdrawiam,
MW
|