Data: 2018-01-16 03:12:54
Temat: Dynia ostatnia zużyta.
Od: i...@g...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Pysznościowy dżemik taki oto z niej powstał:
1 kg drobno pokrojonego miąższu z dyni
1 kg obranych, drobno pokrojonych, jabłek reneta lub boskop (w sezonie - antonówek)
2 cytryny średnie (cieniutko zdjęta skórka i sok)
3-4 pełne szklanki cukru
2 szklanki wody
Dynię podlać wodą, dodać rozdrobnioną skórkę z cytryny, razem rozgotować pod
przykryciem - często mieszać.
Kiedy dynia się rozpadnie, wrzucić jabłka, rozgotować wszystko razem na niejednorodny
mus. Jeśli dynia była z tych mało soczystych, w trakcie gotowania podlać jeszcze
wodą.
Dodać cukier, gotować około pół godziny lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji
jeśli za dużo jest płynu.
Dżem jest przepyszny i super wygląda.
|