Data: 2012-01-22 13:05:13
Temat: Forma na szarlotkę
Od: Kapsel <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześć, słuchajcie jest taka rzecz, że wkrótce przyjdzie mi upiec ~4-5
szarlotek :)
Miałem kiedyś formę do tarty z grubej porcelany i się dobrze sprawdzała,
ale "wyszła" razem z ciastem, zaś biorąc liczbę powyżej, to 1 forma i tak
będzie nieekonomicznym rozwiązaniem na aktualny przypadek :)
Gdybym mógł, kupiłbym pewnie ze 2 porcelanowe formy do tarty ale nigdzie w
u mnie w Zagłębiu nie znalazłem, za to są formy inne - z blachy (czasem
napisane, że to na pizzę o_O) oraz zupełnie dziwne z silikonu :>
Co polecacie? Szukać porcelany, czy brać metalowe/gumowe?
Biorąc, to zawsze miałem też problem z wyjęciem ciasta z formy (bo zawsze
"wyklejam" kruchym ciastem formę i najpierw 5 minut podpiekam samo, i potem
jak się zrobi, to samo nie wyjcie w całości)... Jak ktoś ma jakiś trick na
wyciąganie ciasta z formy, to ja mu wszystko wtedy :)
--
Kapsel
http://kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
|