Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gotowanie - wiedza czy sztuka ? Gotowanie - wiedza czy sztuka ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gotowanie - wiedza czy sztuka ?



następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.man.poznan
.pl!not-for-mail
From: "tandoori.curry" <t...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Gotowanie - wiedza czy sztuka ?
Date: Tue, 12 Sep 2017 10:01:09 +0200
Organization: POZMAN - http://www.man.poznan.pl/
Lines: 36
Message-ID: <op8485$999$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: d151-72.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 1505203269 9513 109.173.151.72 (12 Sep 2017 08:01:09
GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Sep 2017 08:01:09 +0000 (UTC)
X-Mozilla-News-Host: news://news.man.poznan.pl:119
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.2.1
Content-Language: ru-RU
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377961
Ukryj nagłówki

Pytanie jest oczywiście retoryczne. Nikt chyba nie może tego
jednoznacznie ocenić. Różnimy się doświadczeniem a więc dla każdego
będzie to oznaczać inny podział.

Zacząłem o tym myśleć po wpisie Animki która dodała kminku do kiszenia
kapusty (przed / zamiast po) chcąc zmienić jej smak.

Oczywiście dla jednych jest to błąd gruby, a dla innych nic nie znacząca
twórcza i spontaniczna modyfikacja. Smakuje inaczej ale również dobrze.
Niektórzy z kolei sugerują sztywne trzymanie się świętych kanonów
kucharskich wypracowanych od lat i branie tylko tego co dobre i
doświadczone przez pokolenia. Żadnych zmian albo jedynie małe zmiany.

Przypomina mi się tutaj anegdota którą gdzieś słyszałem o kaczce bez
kuperka :

W jednej rodzinie przyrządzano świąteczną potrawę zwaną kaczką bez
kuperka. nikt oczywiście nie zastanawiał się skąd pochodzi ta nazwa.
Jednego dnia synek pyta mamę:
- mamo, powiedz skąd taka dziwna potrawa ? Wszyscy jedzą kaczkę z
kuperkiem a u nas jest inaczej... Dlaczego ?
Mama zastanawia się chwilę i mówi
- wiesz synu, ja dokładnie nie wiem ale myślę, że bez kuperka ta musi
zmieniać smak i tak jest o wiele lepiej i smaczniej.
Synek myśli, myśli, jednak nie do końca przekonany pyta babcię o to samo:
- babciu, powiedz dlaczego wszyscy jedzą kaczkę z kuperkiem a my inaczej ?
Babcia mu na to odpowiada:
-wiesz wnuczku kiedyś twoja praprababcia miała za mała brytfannę i
dlatego musiała odciąć kuperek... )))

Jestem bardzo ciekaw na czym polega ten wybór. To znaczy co wpływa na
to, że człowiek decyduje się na bezpieczne odtwarzanie i powielanie tego
co wg niego jest dobre lub to odrzuca i eksperymentuje w kuchni ?....
Bardziej wiedza czy bardziej sztuka ?
pozdrawiam

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 XL
12.09 krys
12.09 Stokrotka
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 krys
12.09 tandoori.curry
12.09 Animka
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 Jarosław Sokołowski
12.09 stefan
12.09 tandoori.curry
12.09 Trefniś
12.09 Animka
Pizza wegetariańska.
Oszustwa hipermarketów.
Młody piernik
Masło - ile cię cenić trzeba?
Mięso puchnie
sliwki - biały osad
Przepraszam Ewę FEniks!
Gotowanie - wiedza czy sztuka ?
Olej palmowy zabija... także głodem!
Krążki kalmarów w cieście - jak?
Monsieur Cuisine - opinie
Dobija mnie reklama
Świnka Grażynka
nie jedzcie mięsa
żywność a charakter
Wreszcie przestanie padać
Pizza wegetariańska.
Trawnik - czarne plamy
piec gazowy wolf sie nie wlacza
Oszustwa hipermarketów.
Takie będą Rzeczypospolite...
Koniec klakierstwa w PE.
Młody piernik
Wiatr nie (p)odpowie.
Rokitnik, kopany. sadzic czy zimowac?
Korzystając z dyskusji o faszyzmie...
dentysta
Masło - ile cię cenić trzeba?
Młodzież olewa!
Mięso puchnie


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X