Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "topek " <t...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Gotowanie z cyfrakiem Cz.3 Tiramisu
Date: Sun, 20 Jun 2004 17:05:04 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 79
Message-ID: <cb4g40$mmv$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: charybdis.viaginterkom.de
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1087751104 23263 172.20.26.239 (20 Jun 2004 17:05:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 20 Jun 2004 17:05:04 +0000 (UTC)
X-User: topek2000
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: charybdis.viaginterkom.de
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205386
Ukryj nagłówki
Witam,
po kilku miesiacach przerwy postanowilem znow uwiecznic sposob przyzadzania
potrawy, a wlasciwie, tym razem, ciasta. Tiramisu.
Do ciasta potrzebujemy:
1. 4 Jajka (a wlasciwie 4 zoltka i 2 bialka)
2. trzy czwarte kubka cukru
3. Paczke biszkoptow-paluszkow
4. Gorzkie kakao
5. Minimum 500g serka mascarpone (lepiej jak 750g i wiecej
6. jedna czwarta kubka Amaretto
7. trzy czwarte kubka mocnej rozpuszczalnej kawy
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0686
Zaczynamy :)
1. Ubijamy 2 bialka na sztywno
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0687
2. Cztery zoltka + 3/4 kubka cukru miksujemy do uzyskania jednolitej masy
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0689
3. Do zmiksowanych zoltek z cukrem dodajemy caly dostepny nam serek mascarpone
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0690
4. W miedzyczasie parzymy 3/4 kubka mocnej kawy. Ja uzywam neski. 3-4
lyzeczki. Gdy kawa sie zaparzy, wypelniamy kubek do konca amaretto (1/4 dla
niezorientowanych ;)
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0688
5. Do masy skladajacej sie z mascarpone, zoltek i cukru dodajemy ostatni
skladnik czyli 2 ubite bialka na piane
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0691
6. Mieszamy calosc dokladnie przez kilka chwil
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0693
7. Biszkopty maczamy w kawie i amaretto i ukladmy z nich pierwsza warstwe w
blaszce
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0694
8. Na "podloge" z biszkoptow wylewamy polowe masy i rozsmarowywujemy
rownomiernie.
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0695
9. Posypujemy grubo i gesto gorzkim kakaem mase
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0696
10. Na kakao ukladamy kolejna warstwe ze zmoczonych biszkoptow
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0697
11. dodajemy druga polowe masy (nie mylic z wieksza polowa ;) i rownomiernie
rozsmarowywujemy
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0698
12. Znowu gesto gorzkiego kakao
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0699
13. No i fertig ! :) Wstawiamy na kilka godzin do lodowki (najlpiej przez
noc). Robimy do tego caffe-latte i tyjemy bez wyrzutow sumienia :)
http://foto.luftbrandzlung.org/topkowe-tiramisu/IMG_
0700
topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|