Data: 2004-02-27 15:08:19
Temat: Jak piec mięso.
Od: " waldek" <x...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
=====
Wpadł mi w łapy podręcznik "Technologia gastronomiczna". Znalazłem tam
rozdział "Pieczenie w piecu". Cytuję wybrany fragment:
Zasady:
- Zrumienić pieczeń na ruszcie w suchym gorącym powietrzu przy 240C, dalej
piec w zamkniętym naczyniu do pieczenia przy 90C-100C do miękkości.
- Albo od razu piec w zamkniętym naczyniu, a na zakończenie zrumienić w
otwartym naczyniu przy 240C.
- Pieczeń często obracać i polewać wytworzonym sosem.
- Składniki powstałe przy pieczeniu zlać, zagotować i doprawić sos. Nie
zagęszczać, nie zaciągać.
- Każda pieczeń przed krojeniem musi odpocząć w ciepłym piekarniku.
Dodatkowa uwaga:
- Metoda wydłużona: pieczenie w 80C przez 4-5 godz. - zapewnia delikatność
pieczeni.
Czy ktoś z Was już tak piekł? Jakieś doświadczenia?
Jeśli nie to ja, jutro na ochotnika :-}
waldek
====
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|