Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: Mich <M...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kalmary
Date: Wed, 04 Sep 2002 16:18:41 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <3...@c...pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.164.244
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1031149056 15085 213.25.164.244 (4 Sep 2002 14:17:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Sep 2002 14:17:36 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.5 [en] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123640
Ukryj nagłówki
Witam,
ByłamCi ja na wakacjach w Chorwacji... a jakże...jak cała Polska (no
prawie:))).
Nasza grupka postanowiła pokosztować specyfików morskich.
Aby nie zrazić się na początek poszliśmy do knajpki ...aby nam ktoś pod
nos gotowe podał:)
Rybki różne, kalmary,małże i krewetki...nawet mi (niejadkowi!)
smakowało.
Wśród nas był jeden bardzo zapalony kucharz (mężczyzna).
Postawił/liśmy sam/i coś pomajstrować. Na targu rybek cała masa. Smażone
i grilowane
wyszły pycha. Przyszła pora na kalmary. Kupiliśmy i zrobiliśmy jak nam
kazano (Pani, która na
targu je sprzedawała).
Kalmary posolone , w mąke i na patelnię. Dziwnie pachniały i coś z nich
wyłaziło.
Generalnie niedobre były:( Przełknęłam jednego...cudem.
Nawet lokalne koty ich nie chciały. I tu pytanie?
Jak zrobić świeże kalmary...tak by były dobre?
Pozdrawiam,
Mich'ata
|