Data: 2002-09-04 17:42:13
Temat: Re: Kalmary
Od: "Kris" <k...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jak zrobić świeże kalmary...tak by były dobre?
Stary kaszub (naturalizowany) z Gdyni Ci powie.
Kalmary (uprzednio rozmrozone) TRZEBA wrzucic do osolonej wody na
23-26minut.
Nie dluzej i nie krocej bo stwardnieja.
Po wyjeciu i przesytgnieciu trzeba zdjac skore i wyciagnac tzw.fiszbuny.
To jest dopiero polprodukt do dalszego dzialania.
Pokroj je w talarki.
Na patelni na oliwie podsmaz warzywa:(w kostke)
por,cebule,czosnek,marchew,piertuszke i seler.Wymieszaj z kalmarami
,dolej troszke wody i poddus na malym gazie kilkanascie min.
Jak dawno temu leciala Isaura w tv,to ja w kazdy czwartek -zamknowszy
sie w kuchni...
Jak chcesz ,to znam jeszcze przepis wycyganiony od kucharki z dawnej
restauracji Srodmiejska w Gdyni na kalmayr a`la osmiornica.
|