Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!newsfeed1.swip.net!npeer01.iad.highwinds-me
dia.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshos
ting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Mój chłodnik - przypomnienie :-)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Fri, 5 Jul 2013 12:47:58 +0200
Message-ID: <1u64br7sux1gc$.1xwtptwrafnld$.dlg@40tude.net>
Lines: 45
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.185.79
X-Trace: 1373021275 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 1463 178.42.185.79:1977
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2787
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351920
Ukryj nagłówki
CHŁODNIK - moja wersja, przypominam i uzupełniam, bo sprawa na czasie ,
właśnie robię :-)
1 i 1/2 litra dobrej maślanki
1/2 butelki koncentratu burakowego ,,Krakus"
ugotowane 1 udko kurczaka (bez skóry) i 1/2 l zimnego rosołu z niego (lub
odtłuszczony rosół wołowy czy cielęcy)
15 dag chudej szynki (lub wędzony filet z indyka) w kawałku
4 jajka na twardo
8 rzodkiewek sporych lub 10 mniejszych
2 ogórki średnie
1/2 butelki śmietany (1/8 litra)
buraki młode - 3 średnie, miękkie, ugotowane w skórkach (lub młoda botwina,
uduszona do miękkości i pokrojona drobno)
czosnek - 2 duże ząbki lub 1/3 łyżeczki granulowanego
koperek pokrojony bardzo drobno (1 czubata łyżka)
szczypiorek (dość grubo pokrojony) z młodej cebuli - 2 łyżki czubate
sól, pieprz, cukier, cytryna
Ugotowac rosół na udku z kurczaka - ok. 1/2 litra. Wystudzić mięso w
rosole.
Maślankę i odtłuszczony rosół wlać do dużego garnka - ok. 4-litrowego.
Mięso i szynkę pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm.
Buraki i ogórki obrać i pokroić w kostkę mniejszą - ok. 0,7 cm.
Rzodkiewkę pokroić w półplasterki grubości ok. 3 mm.
Czosnek zmiażdżyć na desce trzonkiem noża.
Wszystkie powyższe składniki wrzucić do maślanki, wlać koncentrat burakowy,
delikatnie wymieszać.
Spróbować - doprawić solą i pieprzem, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczką soku z
cytryny.
Wrzucić koperek, szczypior, znowu delikatnie wymieszać.
Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny, także obrane jajka - osobno.
Przed podaniem pokroić jajka na ósemki, rozłożyć na talerzach.
Nalewać chłodnik.
Na środek każdego talerza zupy nalać duży kleks śmietany.
Do tego osobno na małym talerzyku gorące młode ziemniaczki ze skwarkami.
Cudowny kontrast, świetne zestawienie, cały obiad na upał :-)
Mmmmmm 33333-)
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
|