Data: 2001-08-31 15:27:02
Temat: Odp: dwa pytania
Od: "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Tunia <t...@c...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> po pierwsze
na patelniach się nie znam :(
> a po drugie - porządkując piwnicę znalazłam ogromne zapasy -
> zapomniane dawno - różnych przetworów robionych onegdaj przez moją
> mamę - są to konfitury rozmaite, ogórki konserwowe, kalafiry i ogorki
> tarte na zupę, jakieś pomidowy i pełno innych rozmaitości..
> zastanawiam się, czy (zakładając, że pleśni nie będzie i że zapach
> będzie normalny) będzie można to zużyć?
> czy mimo wszystko wyrzucić te słoiki?
Zależy, ile to wszystko tam stało. Ja też wyciagnęłam niedawno z piwnicy
trochę przetworów robionych wiele lat temu. Dzemy i powidła z 95 roku są
całkiem smaczne, nic im nie jest, nie było żadnej pleśni. (chociaż ja na
wszelki wypadek ich nie jadam, męża faszeruję, hehehe). Grzybki natomiast
były tragiczne - wszystko powędrowało do kosza. Natychmiast.
Jesli wsrod Twoich skarbów są słoiki pasteryzowane metodą Aperta to możesz
śmiało zabierać się do konsumpcji. Wszystko jest tak samo świeże po kilku
dniach jak i po kilku latach.
> pozdrawiam wszystkich serdecznie
> i przy okazji - jak tylko zakończę remont -nei omieszkam podesłać
> kilku przepisików na różne pyszności (np. rogaliki-koraliki :] )
Obowiązkowo, rogaliki to fajna sprawa. Też znam fajny przepis na rogaliki,
Jacek potwierdził, że pychotka, więc będziemy próbować teraz Twoich :)
A może j też wyślę moje rogaliki na grupę?
> ~ tunia ~ CZEMU TU NIC DZIŚ NIE MA???
Pozdrowienia z Płocka,
Monika
--
MUH! (__)
/-------(oo)
* I I V
I I-----I I
|