Data: 2001-05-27 21:27:35
Temat: Pianka bezowa na placku owocowym
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Drodzy grupowicze!
Zbliża się ten cudny sezon ciast z owocami. Ja bardzo lubię placki typu:
spód kruchy lub półkruchy, owoce ( wiśnie, śliwki, morele) a na wierzchu
pianka bezowa. I tu szkopuł: co zrobić, żeby ta pianka była jak należy,
kruchutka? Mnie zawsze wychodzi gumowa i klapnięta, po prostu kulinarny
obciach. Wydaje mi się że samą pianę robię prawidłowo, białka ubijam na
sztywno, z cukrem miksuję aż się rozpuści, piekę w 180 st.C - a może właśnie
to jest źle? Piekarnik mam Whirlpool z termowentylatorem. Będę wdzięczna za
wskazówki.
Agata Solon, naturalna
|