Data: 2001-05-28 06:07:01
Temat: Re: Pianka bezowa na placku owocowym
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Agata Solon <a...@p...onet.pl> wrote:
> Drodzy grupowicze!
> Zbliża się ten cudny sezon ciast z owocami. Ja bardzo lubię placki typu:
> spód kruchy lub pó"kruchy, owoce ( wiśnie, śliwki, morele) a na wierzchu
> pianka bezowa. I tu szkopu": co zrobić, żeby ta pianka by"a jak należy,
> kruchutka? Mnie zawsze wychodzi gumowa i klapnięta, po prostu kulinarny
> obciach. Wydaje mi się że samą pianę robię prawid"owo, bia"ka ubijam na
> sztywno, z cukrem miksuję aż się rozpuści, piekę w 180 st.C - a może w"aśnie
> to jest źle? Piekarnik mam Whirlpool z termowentylatorem. Będę wdzięczna za
> wskazówki.
>
> Agata Solon, naturalna
Nie robilem nigdy takiego ciasta, ale z tego co wiem o jego wyrobie, to
bezy nalezy poczatkowo dlugo wysuszac w piecu w bardzo niskiej
temperaturze, ok. 100 stopni, nastepnie umiescic pod opiekaczem, by
uzyskac kruchy wierzch.
Wladyslaw
|