Data: 2009-03-14 19:27:07
Temat: Pieczenie jesiotra
Od: "michalek" <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kupiłem dzisiaj w hodowli ryb jesiotra, ok..1,2kg
Pani powiedziała, że lepszy niż smażony jest pieczony.
Wypatroszyłem, łeb obciąłem bo nie zmieściłby się
w naczyniu żaroodpornym jakie mam (a szkoda trochę
tego łba bo pięknie z nim wyglądał) i teraz mam zamiar
w czymś go zamarynować do jutra, a jutro upiec ale...
ale w przepisach widzę (niektórych) żeby ściągnąć z niego
skórę. Trochę sie obawiam tej operacji bo nigdy tego
nie robiłem i nie chciałbym sponiewierać ryby.
Pytania do tych co już "obrabiali" jesiotra:
1. w czym go zamarynować - czy sól, pieprz i cytryna
wystarczą, czy warto coś dodać żeby podkreślić smak?
2. czy zdejmowanie skóry jest konieczne? bo np. zepsuje
smak ryby w czasie pieczenia? Ja zakładałem, że upiekę ją
ze skórą, a potem na talerzu jedząc odzieli się łatwo skórę
3. jeśli konieczne jest jej zdjęcie to jak to zrobić żeby nie
zniszczyć ryby?
M
|