Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: notujaca <n...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pieprz czerwony?
Date: Tue, 25 Apr 2006 15:50:22 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <C073F5BE.4727%notujaca@gazeta.pl>
References: <C073BE92.45DB%notujaca@gazeta.pl> <e2l2ev$jm6$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: fw1-ext.axelspringer.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1145973026 25160 195.177.210.11 (25 Apr 2006 13:50:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Apr 2006 13:50:26 +0000 (UTC)
X-User: notujaca
User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2022
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267144
Ukryj nagłówki
Akulka napisał(a) 25/04/2006 13:50:
> Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:C073BE92.45DB%notujaca@gazeta.pl...
>
>> Miksujemy:
>> liście świeżej bazylii (ja dałam dużą szklankę)
>
> Serca nie masz - u mnie bazylia dopiero kiełkuje, a ta sklepowa jakaś taka
> zabidzona. No i piniole u mnie dostań....
Moja też dopiero kiełkuje :-) Ale właśnie sklepowe się lepiej ostatnio
trzymają, chyba z miesiąc temu kupiłam i bez przesadzania ciągle nowe listki
daje.
>> różowy pieprz
>
> Takiego to na oczy nie widziałam..... chodzi o czerwony, czy, rzeczywiście
> to jakowaś inna odmiana?
No właśnie, miałam poruszyć ten temat na grupie. Chodzi mi o takie małe,
suche owocki, z lekko odstająca skórką. Spotkałam się zarówno z nazwą
"pieprz czerwony" jak i "różowy". Są one tylko trochę ostre i lekko
słodkawe, wiem że dodaje się je też np. do deserów. Ostatnio w sklepie
widziałam je nawet pod nazwą "owoce róży", no ale to była ewidentna bzdura.
Jak toto się właściwie nazywa?
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|