Data: 2006-05-13 18:31:33
Temat: Przepis na chleb dla emigrantów w UK
Od: "cherokee" <n...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Malgosia Kozicka" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e425fr$r55$1@inews.gazeta.pl...
> ja reflektuję :)
Przepis oparty jest na składnikach dostępnych w UK: mące wholemeal strong
bread flour Allinson w ciemnozielono-żółtej torebce, L 0,99 oraz maki
pszennej strong white bread flour w zielonej torebce Allinson także, L 0, 81
oraz drożdzach w proszku Allinson.
Zakwas:
3 łyzki mąki zytniej (wholemeal) zalewamy w słoiku letnią przegotowaną wodą
(1,5 szklanki), dodajemy 2-3 ząbki czosnku, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Kiedy zapach będzie przypominał
zapach ogórków kiszonych, zakwas jest gotowy do uzycia.
Wykorzystując zakwas do ciasta chlebowego najlepiej jest zostawic troszkę
"papki" na dnie słoika na nastepny zakwas.
Przygotowanie ciasta:
Do zakwasu dodajemy 10 dag mąki wholemeal, mieszamy i odstawiamy na pół
godziny. Następnie dodajemy 90 dag mąki strong white, czubatą łyżkę soli,
dwie torebki drożdzy (1 torebka=2,5 łyżeczki gdyby ktoś kupił drożdze w
jednej duzej torebce) oraz 2 szklanki zimnej wody.
Ciasto należy pożądnie wyrobić - przyda się tutaj męska ręka, nastepnie
uformować dwa bochenki i ułożyć je na zwykłej blasze z piekarnika w sporym
odstępie i odstawić na godzinę aż urosnie. Przed włożeniem do piekarnika
posmarować wierzch białkiem jajka i posypać makiem. Piec godzinę w temp. 200
stopni C (6), po godzinie wyłaczyc piekarnik i zostawić chleb w piekarniku
do wystygniecia.
Zyczę powodzenia i smacznego!
pozdr
cherokee
|