Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Pawel" <kazin_super_electronic(wytnij-to)@(wytnij-to)wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Date: Sun, 5 Dec 2004 23:19:59 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 37
Message-ID: <cp01hv$k3q$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-4723.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: news.dialog.net.pl 1102285184 20602 62.87.147.115 (5 Dec 2004 22:19:44 GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Sun, 5 Dec 2004 22:19:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:224053
Ukryj nagłówki
Witam.
Wczesniej byl watek o serze zoltym domowym. Obiecalem podeslac swoj przepis
wiec to czynie (z duzym opoznieniem ale jednak):
Składniki:
- 1/2 kg sera białego tłustego (moze byc wiecej lub mniej)
- 1 litr mleka (nie trzeba zmieniać ilosci w przypadku zmiany ilosci sera
bialego)
- pół kostki margaryny
- jedna łyżka octu (dowolny, dobry jest winny)
- jedna łyżka sody oczyszczonej
- jedno żółtko
- przyprawy (sól, pieprze, i wg. uznania (ja daje kminek, albo szczypiorek,
ale można dać co dusza zapragnie))
Przygotowanie:
Ser biały drobno pokruszyć widelcem.
W garnku zagotować mleko. Do gotującego się mleka wrzucić biały ser i chwilę
razem gotować (3-5 minut).
Przecedzić to na sicie (durszlaku).
W tym samym czasie do garnka wrzucić margarynę (ilość margaryny można
zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od porządanej tłustości sera).
Na rozgrzany tłuszcz wrzucic to co zostałlo na sicie i obsmażać ciągle
mieszając.
W szklance rozbełtać żółtko z octem i dodać do smażącej się masy.
Dodać przyprawy i dalej smażyć kilka minut.
Na koniec dodać sodę, dobrze wymieszać i zdjąć z gazu.
Powstałą masę przelać / przełożyć do jakiegoś naczynia (miseczki. można też
odciąć spód butelki plastikowej i do tego wlać masę - tą opcję polecam.).
Ostudzić, przykryć i włożyc do lodówki do stwardnienia (parę godzin). Jeśli
użyliśmy butelki to rozciąć butelkę i korzystać z sera do woli. Ser należy
przechowywać przykryty bądź w folii bo wierzch mocno twardnieje.
Smacznego i pozdrawiam.
|