Data: 2006-03-29 08:30:27
Temat: Re: A może coś z fasoli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"aniared" <a...@n...pl> wrote in message
news:e0dcie$t3m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dostałam w darze sporą ilość suszonej fasoli i grochu. Co można z tego
> zrobić poza zupą i fasolką po bretońsku? Z grochu robiłam jeszcze puree,
> ale trochę zapychające to było.
> --
> Ania
>
> http://aniared.blog.onet.pl
Na tym polega "dobroć" strączkowych - można się najeść...
Sałatka z drobną fasolką:
Fasolę ugotować na miękko.
Ziemniaki w mundurkach, po obraniu pokroić w gruba kostkę.
Kapustę kiszoną niegotowaną - dać obciec z kwasu, gdy zbyt kwaśna -
przepłukać, zbyt długa - lekko posiekać.
Marchew i jabłko utrzeć na grubej tarce.
Opcja - strąki papryki (świeżej, lub marynowanej) pokroić w słomkę.
Wszystko razem wymieszać, posolić, popieprzyć, posypać papryką mieloną,
dodać trochę cukru i gdy się rozpuści - polać olejem i jeszcze raz
wymieszać. Podawać z chlebem, a nawet samą...
|