Data: 2010-06-09 05:31:02
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
news:humd28$78c$2@node2.news.atman.pl...
> Panslavista pisze:
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:8s29hdyxxtrr.rxwi09mfwnl0$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 8 Jun 2010 21:19:40 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:d9gxsbyrv9os$.1jnu61hdy26j5.dlg@40tude.net...
>>>>> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
>>>>> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
>>>> Wrzuć do zamrażarki próbkę liści, na drugi dzień wyjmij i sprawdź z
>>>> jakąś
>>>> potrawą.
>>> Tak chcę zrobić, ale liczylam na doświadczenia kogoś, kto po dłuższym
>>> okresie, np miesiac-dwa, używał bazylii zamrożonej - jednak przebywanie
>>> w
>>> zamrazarce podczas dłuższego przechowywania może pozbawić ją własności
>>> zapachowych. Koper świetnie sobie "radzi", bo jest w ogóle jakiś
>>> twardszy i
>>> ma woskową skórkę na liściach, ale delikatna bazylia... Cóż, spróbuję,
>>> zamrożę na tydzień i się okaże. Bo zbierać liście właśnie czas, potem
>>> znowu
>>> odrosną i znowu zbiór.
>>>
>>>> Najlepiej pakować w małe woreczki. Maruda je robi z woreczków
>>>> śniadaniowych - zgrzewa na zgrzewarce.
>>> Też tak robię - z małymi jednorazowymi porcjami siekanego kopru. Używam
>>> też
>>> jednorazowych kubeczków plastikowych, takich do wody, które napełniam
>>> koprem, lekko ubijając, po czym umieszczam w woreczkach i po prostu
>>> zawiazuję na węzeł koniec każdego z nich.
>>
>> Z zieleniny mrozimy sami pietruszkę siekaną, koper siekany i miętę (całe
>> liście). Nawet badyle z pietruszki - dodatek do gotowania np. ziemniaków.
>> Koper i mięta w woreczkach - wystarczy owinąć górę woreczka wokół
>> całości, chociaż Maryda zakręca drucikami od woreczków śniadaniowych.
>> Woreczki z koprem i miętą to słoików twist - zbyt intensywnie pachną .Z
>> innych podstawowe warzywa pokrojone w słomkę i groszek zielony - ziarnem.
>> Z owoców agrest, truskawki i wiśnie.
>
> Ja mrożę łodygi i liście selera bardzo ładnie trzymają zapach. Por też się
> idealnie nadaje do mrożenia.
Mrozimy więcej warzyw - blanszowane liście boćwiny, szpinak nowozelandzki,
pokrojone w słomkę i zblanszowane kabaczki, w tym cukinię oraz dynię - są
jak znalazł na leczo... :-))
|