Data: 2010-06-08 21:34:57
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:8s29hdyxxtrr.rxwi09mfwnl0$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 8 Jun 2010 21:19:40 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:d9gxsbyrv9os$.1jnu61hdy26j5.dlg@40tude.net...
>>>> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
>>>> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
>>> Wrzuć do zamrażarki próbkę liści, na drugi dzień wyjmij i sprawdź z jakąś
>>> potrawą.
>> Tak chcę zrobić, ale liczylam na doświadczenia kogoś, kto po dłuższym
>> okresie, np miesiac-dwa, używał bazylii zamrożonej - jednak przebywanie w
>> zamrazarce podczas dłuższego przechowywania może pozbawić ją własności
>> zapachowych. Koper świetnie sobie "radzi", bo jest w ogóle jakiś twardszy
>> i
>> ma woskową skórkę na liściach, ale delikatna bazylia... Cóż, spróbuję,
>> zamrożę na tydzień i się okaże. Bo zbierać liście właśnie czas, potem
>> znowu
>> odrosną i znowu zbiór.
>>
>>> Najlepiej pakować w małe woreczki. Maruda je robi z woreczków
>>> śniadaniowych - zgrzewa na zgrzewarce.
>> Też tak robię - z małymi jednorazowymi porcjami siekanego kopru. Używam
>> też
>> jednorazowych kubeczków plastikowych, takich do wody, które napełniam
>> koprem, lekko ubijając, po czym umieszczam w woreczkach i po prostu
>> zawiazuję na węzeł koniec każdego z nich.
>
> Z zieleniny mrozimy sami pietruszkę siekaną, koper siekany i miętę (całe
> liście). Nawet badyle z pietruszki - dodatek do gotowania np. ziemniaków.
> Koper i mięta w woreczkach - wystarczy owinąć górę woreczka wokół całości,
> chociaż Maryda zakręca drucikami od woreczków śniadaniowych. Woreczki z
> koprem i miętą to słoików twist - zbyt intensywnie pachną .Z innych
> podstawowe warzywa pokrojone w słomkę i groszek zielony - ziarnem. Z owoców
> agrest, truskawki i wiśnie.
Ja mrożę łodygi i liście selera bardzo ładnie trzymają zapach. Por też
się idealnie nadaje do mrożenia.
--
Paulinka
|