Data: 2010-06-08 21:31:24
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:8s29hdyxxtrr.rxwi09mfwnl0$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 8 Jun 2010 21:19:40 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:d9gxsbyrv9os$.1jnu61hdy26j5.dlg@40tude.net...
>>> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
>>> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
>>
>> Wrzuć do zamrażarki próbkę liści, na drugi dzień wyjmij i sprawdź z jakąś
>> potrawą.
>
> Tak chcę zrobić, ale liczylam na doświadczenia kogoś, kto po dłuższym
> okresie, np miesiac-dwa, używał bazylii zamrożonej - jednak przebywanie w
> zamrazarce podczas dłuższego przechowywania może pozbawić ją własności
> zapachowych. Koper świetnie sobie "radzi", bo jest w ogóle jakiś twardszy
> i
> ma woskową skórkę na liściach, ale delikatna bazylia... Cóż, spróbuję,
> zamrożę na tydzień i się okaże. Bo zbierać liście właśnie czas, potem
> znowu
> odrosną i znowu zbiór.
>
>> Najlepiej pakować w małe woreczki. Maruda je robi z woreczków
>> śniadaniowych - zgrzewa na zgrzewarce.
>
> Też tak robię - z małymi jednorazowymi porcjami siekanego kopru. Używam
> też
> jednorazowych kubeczków plastikowych, takich do wody, które napełniam
> koprem, lekko ubijając, po czym umieszczam w woreczkach i po prostu
> zawiazuję na węzeł koniec każdego z nich.
Z zieleniny mrozimy sami pietruszkę siekaną, koper siekany i miętę (całe
liście). Nawet badyle z pietruszki - dodatek do gotowania np. ziemniaków.
Koper i mięta w woreczkach - wystarczy owinąć górę woreczka wokół całości,
chociaż Maryda zakręca drucikami od woreczków śniadaniowych. Woreczki z
koprem i miętą to słoików twist - zbyt intensywnie pachną .Z innych
podstawowe warzywa pokrojone w słomkę i groszek zielony - ziarnem. Z owoców
agrest, truskawki i wiśnie.
|