Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bigos dla Iwanosa Re: Bigos dla Iwanosa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Bigos dla Iwanosa

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: bbjk <a...@b...cc>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bigos dla Iwanosa
Date: Thu, 19 Feb 2015 07:23:00 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 43
Message-ID: <mc3vg3$b37$1@node2.news.atman.pl>
References: <a...@g...com>
<mbsmev$g0h$1@mx1.internetia.pl>
<6...@g...com>
<mbsqct$f1$1@mx1.internetia.pl>
<1ufnkxvtcqwf2.1snbbfj60rb4w$.dlg@40tude.net>
<mbsqjk$f1$2@mx1.internetia.pl>
<18gdqks2d5iv2$.17ycaeg8q2zyz.dlg@40tude.net>
<mbsrfj$4ls$1@mx1.internetia.pl>
<1a4xnjk3cd9fd$.lhii4goiv7dk.dlg@40tude.net>
<mbsssj$ath$1@mx1.internetia.pl>
<cy3gzh8b5s04.1mbuhoqvu8zud$.dlg@40tude.net>
<mbstqt$eos$1@mx1.internetia.pl>
<147029bkjqfdb$.1q9193won12ku$.dlg@40tude.net>
<mbvv7q$a54$1@node2.news.atman.pl> <mbvvnm$an5$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mc1eci$t4m$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.218.107.182
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1424326979 11367 83.218.107.182 (19 Feb 2015 06:22:59
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Feb 2015 06:22:59 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.4.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361722
Ukryj nagłówki

W dniu 2015-02-18 o 22:59, Jarosław Sokołowski pisze:

> Solanka jeszcze inna, choć pasuje do tych dwóch kapuścianych. Ale to
> było nazwane "barszczem ukraińskim" przez autorkę. Ja wiem, że pojęcie
> "barszcz" jest bardzo pojemne, gdzieś tam w Lodomerii, gdzie procesy
> barszczotwórcze są żywe, każdy gotuje po uważaniu, z tego co ma na
> podorędziu, za każdym razem inaczej. Ale barszczu ukraińskiego aż tak
> zdominowanego przez kiszoną kapustę, to ja się nie spodziewałem.

I solanka, i barszcz jak bigosy, mogą być rozmaite, co dom, to inny
smak, w tym tkwi ich urok. Jak i w tym, że we własnym domu robi się po
swojemu. Podobnie z gulaszem, co prawda nie jest to danie, które podaje
się na ogół na proszonych kolacjach, ale też ciekawe, jak różni różnie
robią. Szczególnie zupa gulaszowa potrafi płatać niespodzianki, ta
jedzona za południowymi (bliżej i dalej) granicami.

> To chyba po 1945 roku nastąpiło w kuchni polskiej zamrożenie pewnych
> pojęć.
Co chyba utrwaliła sławetna i wielokrotnie wznawiana "Kuchnia Polska".

Potrawy takie jak barszcz ukraiński zyskały pewnien kanon,
> którego wszyscy jęli się trzymać jak pijany płotu. No bo stał się on
> kolejnym daniem zagranicznym. Ale też czasy to były takie, zdominowane
> dążeniami do stabilizacji, przejawiającej się również potrzebą istnienia
> polskiej normy na ruskie pierogi. To się ciągnie do dzisiaj, nie brakuje
> ludzi, którzy inaczej myśleć nie potrafią -- czy to o barszczu ukraińskm,
> o ruskich pierogach, o bigosie, czy o jakimkolwiek innym "staropolskim
> daniu", do którego tak się cni, a tęsknota dojmująca spać nie daje.
> Dość zanmienne, że często i o Polsce od morza do morza też tak samo
> myśleć potrafią. Śni im się nawet że chana tatarskiego do uległości
> skłonić się udało i teraz spokojnie można zająć Krym. Siędą oni tedy
> w swoich snach nad brzegiem Morza Czarnego, a tam arcyzwyczajnie jedzą
> prapolski bigos na zmianę z arcypolskim schabowym. Wódkę zaś śledziem
> z beczki zagryzają. Bo jakieś innoziemskie potrawy -- to snobizm jest.

Tak, to idzie w parze. Rozjuszona ksenofobia kładzie się bielmem na
oczach, a jeśli dodać do tego niewielką wiedzę i jeszcze mniejsze
rozumienie świata plus megalomański anturaż, to jest, co widać. Tyle, że
już nie bardzo chce mi się to oglądać, bo stało się po prostu nudne,
monotonnie powtarzalne.
--
B.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.02 krys
19.02 FEniks
19.02 Pszemol
19.02 FEniks
19.02 Pszemol
19.02 FEniks
19.02 Pszemol
20.02 Jarosław Sokołowski
20.02 bbjk
20.02 krys
20.02 krys
20.02 Jarosław Sokołowski
20.02 bbjk
20.02 Jarosław Sokołowski
20.02 Wiesiaczek
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem