Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 24 Feb 2015 15:06:34 +0100
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.4.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bigos dla Iwanosa
References: <a...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mc6opi$56q$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mc7hq9$dmq$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mc97i1$lep$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mca7a6$mo0$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e8b506$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54e8b9e5$0$2169$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e8da0b$0$10332$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e9a0d0$0$2165$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e9f4ac$0$2167$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mcegoc$sfe$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54ec37b4$0$2182$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 32
Message-ID: <54ec856a$0$2189$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.8.116.222
X-Trace: 1424786794 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2189 83.8.116.222:1305
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362280
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-02-24 o 12:54, Jarosław Sokołowski pisze:
> Tylko po co mamy teraz "radzić sobie"? To nie tak było, że przyszli
> źli ludzie z "Hotelu Oscypek" i sobie zastrzegli. Sami tego
> chcieliśmy. A w dodatku dokładnie tak chcieliśmy. Walcząc przy tym
> zażarcie ze Słowakami -- bo w prawie unijnym produkt regionalny musi
> być koniecznie przypisany do jednego kraju. Tego warunku kompletnie
> nie rozumiem, bo w innych przypadkach wspiera się regiony, ale
> wyłącznie te, które są transgraniczne. Nie znam dokładnie i
> szczegółowo procedur rejestracji regionalnej żywności, ale to nikt
> inny, tylko ktoś od nas zadecydował, by nazwę "oscypek" zarezerwować
> dla XIX-wiecznego eksponatu muzealnego. To, że nasze Tatry, najwyższe
> w Karpatach, może najbardziej są "owcze", to jeszcze nie powód do
> tego. Ta rejestracja miała przecież służyć celom komercyjnym, dać
> przywilej ludowi powiatu tarzańskiego (tak chyba wyznaczono region
> oscypkowy). Wygląda to tak, jakby ktoś chciał udowodnić, że wśród
> odpowiedzialnych ze pomysł jest sto procent baranów.
Nie mam pojęcia, kto o to zabiegał, ani komu to miało komercyjnie
służyć. Z drugiej strony wcale mnie to nie dziwi, gdyż tendencję do
uznawania jedyności i prawdziwości przyrządzania bigosu, pyz, sernika,
chleba itd. można obserwować nawet tutaj, więc możemy się domyślać,
jakie osobowości do takiej sytuacji doprowadzają.
Pamiętam jednakże jeszcze z czasów mocno przedunijnych, że sprzedawcy
oscypków zawsze mocno podkreślali _prawdziwość_ swoich oscypków,
argumentując tym, że zrobione są z mleka owczego. To byli ci na
Krupówkach, ale też bacowie stacjonujący i sprzedający sery bezpośrednio
w swoich bacówkach (osobiście u takiego kiedyś kupiłam - i oscypek
rzeczywiście był twardy niemal jak kamień i inny od tych z Krupówek).
Wygląda na to, że ktoś postarawszy się o usankcjonowanie tego stanu
rzeczy wylał przysłowiowe dziecko z kąpielą.
Ewa
|