Data: 2000-05-27 07:12:19
Temat: Re: Biszkopt (i ksiazeczka o kuchni)
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
A. Blikle Sp. z o.o. <b...@m...com.pl> wrote:
> "Bia"ka oddziela się od zoltek a schlodzone do temp. 1-2 stopnie C poddaje
> sie napowietrzaniu przez 15-20 min. W koncowej.......". W tej pozycji
> przeczytamy rownierz o dodawaniu proszku do pieczenia, do biszkoptu.
>
> Niestety obie pozycje nie zawieraja dokladnego teoretycznego wyjasnienia
> dlaczego?. Pamietam jednak (niewiem skat), ze chodzilo o napiecie
> powierzchniowe czy cos w tym stylu.
Dziekuje. Znalazlem wczoraj w Empiku ksiazeczke zanego wiedenskiego
kucharza Reinharda Gerera "Tajemnice dobrej kuchni", ktory tez pisze o
schladzaniu bialek przed bicie piany. Ciekawe, ze chociaz od dawna
intersuje sie kuchnia i sporo o tym czytam, nigdy wczesniej z taka rada
sie nie spotkalem. Zrobie eksperyment.
Swoja droga polecam wszystki te ksiazeczke. Kosztuje 14 zl. Zawiera
mnostwo prakktycznych porad kuchennych. Chociaz nie ze wszystkim sie
mozna zgodzic, (np. zalecenia dotyczace stekow sa co najmniej dziwne), a
tekst polski swiadczy o tym, ze tlumacz nie mial pojecia o kuchni, to
jednak serdecznie polecam.
Wladyslaw
|