Data: 2005-03-13 18:07:52
Temat: Re: Blaty do mazurków
Od: "batory" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:8sml4vmef62z$.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Sun, 13 Mar 2005 18:29:33 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
> wiadomości news:<news:d11thl$45g$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
> następuje:
>
> > Zwykłe kruche ciasto do mazurków? No, tyż można, można tyż pójść do
cukierni
> > i kupić gotowe. Ja do mazurków robię specjalne kruche ciasto, które
smakuje
> > mazurkowo i musi sobie poleżakować, aby miało właściwą konsystencje,
> > najlepiej właśnie 2 tygodnie.
>
Z wielką przyjemnością. Takie mazurki sie robi u nas od lat, ale przepis nie
pochodzi z mojego domu rodzinnego, tylkpo z domu rodzinnego mojego męża.
Jago mama, a przedtem poo i jej mama takie właśnie mazurki robiła.
Proporcja na 6 blatów:
1/2 kg mąki
30 dag masła
20 dag cukru pudru
6 zółtek ugotowanych na twardo i przetartych przez sitko
2 całe jaja
sól (ćwierć łyżeczki)
skórka otarta z jednej cytryny
jeden usiekany gorzki migdał (no skąd go wziąć, no skąd? dałam kilka kropli
olejku migdałowego)
Dla początkujących: mąkę, sól, przetarte żółłtka cukier i zapachy starannie
wymieszać na stolnicy, dodać masło i siekać je w tej mieszance nożem aż będą
kawałeczki 1-2 cm. Dodać jaja - siekać dalej aż się połączy troszkę. Nie
przejmować się, że to wszystko razem wygląda jak nie ciasto tylko coś
sypkiego. Wsadzić w to obie ręce i wyrabiać dość szybko aż się z tego zrobi
piękna zółta kula
Dla zaawansowanych: z podanych składników zagnieść ciasto
Na blasze (najlepiej wysłać ją papierem do pieczenia) formować koła lub
owale o średnicy mniej więcej 15 cm i grubości ok pół cm. Na brzegach
przylepić wałeczki z ciasta, żeby powstał rancik. Blaty gęsto ponakłuwać
widelcem (bo się porobią purchle), piec w średnio nagranym piekarniku na
złoty kolor.
Wystudzić, włożyć do papierowej torebki i odłożyć do Wielkiego Piątku albo i
Soboty, kiedy się robi do nich polewę.
Pozdr. - Agnieszka
1. Polewa : 250 ml śmietanki (nie tłustej, bo się na polewie porobią oka),
1/3 szklanki cukru, 2 czubate łyżki dobrego ciemnego kakao, 1 czubata łyżka
masła. Wszystko to go garnuszka i gotować na wolnym ogniu aż zacznie
gęstnieć. Polać polewą mazurki, wyrównać, póki ciepła (jak wystygnie to się
w nią nie bardzo daje te migdały wetknąć) przybrać migdałami, orzechami,
skórką pomarańczową.
2. Polewa : kajmak - każdy wie jak
|