Data: 2015-02-10 20:57:50
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:so87b20rvnzs.ip7u4lchnlb2$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 10 Feb 2015 13:47:26 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
>> news:op.xtur7jd0mtaby1@tncap.home...
>>> No już nie chciałem szaleć - kto uwierzyłby w "zjadliwy" chleb dwu-
>>> trzytygodniowy.
>>> :)
>>> Ale rzeczywiście białe chleby są troszkę krócej smaczne (każdy spodziewa
>>> się chrupkości).
>>> Razowe (w tym żytnie) na zakwasie to długodystansowce :)
>>
>> Jak chleba nie rozkroisz i jest otoczony skórą to pewnie i schnie wolniej
>> i się żadna pleśń go nie chwyci jak będzie w przewiewnym miejscu a nie
>> jakimś worku foliowym dwa tygodnie - wtedy pleśń murowana.
>
> No i tu oto Panie Początkujący - jeśli chodzi o PRAWDZIWY chleb na
> zakwasie
> to przez bardzo długi czas nie ma mowy o pleśni, gdyż pleśń nie lubi TAK
> kwaśnego środowiska. Idź liczyć te karbki - ale po poziomie Twej wiedzy o
> chlebie nie sądzę, aby ich tam było więcej niż 10, więc moze daruj sobie.
Jakie pH ma Twój chleb?
|