Data: 2009-02-19 13:03:57
Temat: Re: CHLEB...
Od: Jan Werbiński <j...@j...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "OneiroO" <o...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gnf6bo$kaa$1@inews.gazeta.pl...
> Mi Panslavista pisze:
>> MÓJ PIERWSZY ŻYTNI, RAZOWY CHLEB NA ZAKWASIE - UDANY !!!
>
> Mi wyszedł przed chwilą z zakalcem - od czego może być?
> Raz wychodzi a raz nie :/
Na początku robiłem chleby na drożdżach i drożdżowo zakwasowe. Wychodziły od
razu wyrośnięte i pyszne.
Teraz robię już na samym zakwasie i chyba udało mi się upiec najlepszy
chleb, jaki w życiu jadłem! To była receptura z 400g zakwasu, 500g żytniej i
300g pszennej. Jest sprężysty i przepyszny.
Te na zakwasie trochę słabiej i dłużej rosną. Zapewnij temperaturę itp. Mam
jeszcze problem z takim wrzuceniem chleba z formy na łopatę, żeby nie opadł.
Wyrastanie na łopacie powoduje jednak przyklejanie pomimo dużej ilości mąki.
Pytanie co daje:
- naparowanie piekarnika na początku, a pod koniec?
- ustawienie naczynia z wrzątkiem w piekarniku?
- obsypanie formy mąką czy olejem?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|