Data: 2013-11-15 17:23:45
Temat: Re: Chleb razowy
Od: anhin <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
cóż, we wsi z której pochodzi znaczna część moich przodków, nalej i
bardzo biednej, mąka była droga i trudno dostępna (mało kto miał jeszcze
żarna, które i tak nie nadawały się do wyrobu mąki chlebowej a młynarz
brał drogo). Dlatego do 'powszedniego' chleba dodawano tłuczonych
ziemniaków. Ale nigdy nie dodawano ziemniaków do chleba 'świątecznego'
przeznaczonego do uroczystych posiłków.
Tyle co do szerszego spojrzenia na tradycję. Osobiście próbowałem wiele
razy wypieku chleba z różnymi dodatkami, także ziemniakami w różnych
postaciach, i dałem sobie w końcu spokój. Nie warto (nawet biorąc pod
uwagę obecne ceny porządnej mąki ;-) ), moim skromnym, subiektywnym i
całkowicie osobistym zdaniem. A jeśli komuś smakuje...
|