Data: 2006-03-19 17:31:34
Temat: Re: Chleb zytni
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
akata napisał(a):
> On Sun, 19 Mar 2006 13:27:35 +0100, Marek wrote:
>
>
>>Robie kolejne proby z chlebem zytnim i ciagle nie mam pelnej satysfakcji.
>>Robie wylacznie z maki zytniej. Tym razem wyszedl calkiem zjadliwy ale nie
>>udaje mi sie uzyskac tak pieknie wyrasnietych jak pszenne. Czy nalezy dodac
>>troche maki pszennej? A jak piec, czy wkladac do slabo nagrzanego piekarnika
>>czy do mocno? Chetnie poslucham opinii innych doswiadczonych piekarzy
>>zytnich ;-)
>
>
> Ja jestem na etapie pieczenia chleba na drożdżach (zakwas mnie na razie
> przeraża). Ostatnio poraz pierwszy próbowałam piec z mąką żytnią
> razową, jednakże oprócz tej mąki dałam w równych proporcjach mąkę
> pszenną razową i mąkę z amarantusa. Dorzuciłam nieco otrąb,
> podsypałam zwykłą białą maką pszenną i chleb wyszedł pyszny.
> Wyrósł tak samo jak ten, który piekłam na zwykłej pszennej, pszennej
> razowej i amarantusowej.
>
a ja jestem na etapie przygotowywania sie do przygotowywania wlasnego
zakwasu...
na razie kupuje suchy i dodaje do maki...
chleb wychodzi moim zdaniem znacznie smaczniejszy niz bez...
pozdrawiam
Mars (ktory najpierw robil chleb z instrukcji do maszyny na suchych
drozdzach pozniej przerzucil sie na mieszanki a teraz samemu sobie je
tworzy)
|